De coronapandemie heeft de verkoop en huur van campers explosief doen toenemen. Begrijpelijk, want hoe fijn is het om lekker weg te kunnen in je eigen bubbel! Drie voortvarende reisondernemers wier corebusiness volledig stil lag, sprongen er op in; schaften eind vorig jaar een fiks aantal gloednieuwe campers aan en verzorgen nu onder de titel De Camper Club op eigen wijze wijze camperverhuur met een twist.
Het Clubhuis noemen ze zelf de grote loods in Bussum waar de campers worden opgehaald en teruggebracht. Onze namen prijken al op het welkom-kaartje op de voorruit van de hagelwitte camper die midden in de loods staat te blinken. In een ongedwongen sfeer wordt ons door Barbara Gauw, Roderick Aalbers en Ronald van Bruchem een hartelijk welkom geheten. Kopje koffie erbij en al snel begint het uitgebreide uitleggen van alle ins en outs van de camper. Drie kwartier maar liefst, en dat is niet zo gek, want ze zijn maar wat trots én zuinig op hun mooie nieuwe wagenpark.
Soepele camper
Eenmaal op pad richting Friesland - we hebben besloten om dit lange weekend een ‘rondje IJsselmeer’ te doen - zijn we direct verrast hoe soepel het toch niet kleine gevaarte manoeuvreert. De camper meet 6.99 bij 2.90 en is 2.30 meter hoog, maar in de comfortabele stoelen zit je vorstelijk, de negentraps automaat schakelt lekker door de wegligging, is stevig en alles voelt solide aan.
Tip 1
· Rustig rijden is het devies. Alleen al omdat je vakantie hebt natuurlijk, maar sowieso rijd je met een behoorlijk grote en zware wagen op de weg. Hard remmen en alles wat keurig opgeborgen is zal met het nodige lawaai van plek verwisselen. De bocht te snel? Idem. Een drempel? Neem ze langzamer dan je gevoel zegt.
Eindelijk zon en eindelijk buiten
Later in het weekend leren we als niet-kampeerders dat het toch wel handig is een plek te reserveren; maar nu nog op de bonnefooi vinden we in Makkum De Holle Poarte, een enorm recreatiegebied met jachthaven, chalets en grote camping aan het IJsselmeerse strand met genoeg plek. We kiezen een mooi plekje aan de rand van het strand en zetelen ons in de zo langverwachte zon deze lente. Een eend scharrelt direct rond de camper, een konijntje huppelt vrolijk rond, we zien een scholekster, kwikstaart… we genieten van buiten! De bbq gloeit, de wijn is koud; wat een luxe, wat een vrijheid.
Prima slapen in de camper
We hebben een verkwikkende nacht achter de rug en echt goed geslapen. Achter in de camper is de ‘master bedroom’ en dat is niet overdreven. Er is speciaal voor deze Sun Living-camper - Made by Adria, Slovenië - gekozen vertelde Aalbers vanwege de lange Nederlandse mannen (ik meet zelf 1.96 meter), dus de stevige matrassen zijn 2.05 meter in lengte en klap je een en ander uit met een kussen erop, dan heb je gewoon een tweepersoonsbed van 2.10 meter breed!
Alles goed afsluiten en verankeren
Douchen in de camper kan, maar beter nog ga je naar die van de camping. Het bekende 'toiletrolletje onder je arm' is al lang niet meer van toepassing en veelal vind je hypermoderne faciliteiten van alle gemak voorzien. Na het ontbijt pakje de boel weer in, op naar de volgende bestemming. Let dan wel op: zijn alle ramen dicht, is het toilet afgesloten, de ‘garage’ - het ‘ruim’ voor de grotere spullen als tafel, stoelen, bbq, etc. achter de achteras - goed ingeruimd, de luifel ingedraaid, stroomkabel eruit, de fietsen stevig verankerd op het fietsenrek, etc. etc., dan kun je op pad. Elke moderne camping heeft voor campers ook nog een loosplek waar je het afvalwater kunt dumpen, wel zo handig om niet met volle tanks klotsend over de wegen te rijden.
Tip 2
· Reserveer van tevoren een plek op een camping. Dat is zeker handig als je op wat kleinere en meer bijzondere plekken wilt staan. Enoh ja, vraag altijd naar een kampeerplek, nooit naar een camperplek. Want in dat laatste geval kan het zijn dat je op een rijtje vlak bij de uitgang komt te staan zonder echt een eigen plek…
Een leuke plek voor je camper? Reserveer...
We stoppen voor een wandeling door het prachtige Hindeloopen, lunchen in Leeuwarden met onze daar studerende dochter, laten het rondje IJsselmeer los en besluiten dan Drenthe in te gaan. Wat een verschil met het weidse Friese landschap. Het is groen allover, bomenrijk en de dorpen zijn stuk voor stuk plaatjes. We besluiten rond Dwingeloo te overnachten, wat nog niet eenvoudig bleek. Wil je dus eens wat kleiner, rustieker, boerser of eenvoudiger staan, dan moet je reserveren leren we. Bij camping Torentjeshoek waren nog wel wat plekken, en hoe groot ook, de bomenrijke plekken zijn ruim en de faciliteiten uitstekend en door de lommerrijke begroeiing voelt het toch knus en klein.
Fietsend naar Dwingeloo
Camper wel even goed neerzetten (in de ‘garage’ zit een waterpas gemonteerd zodat je het geheel met behulp van bijvoorbeeld oprijblokken of bandenkussens helemaal recht kunt krijgen, zodat niet ‘s nachts bijvoorbeeld blijkt dat je met je hoofd naar beneden ligt...), tafel en stoelen neerzetten, de luifel uitrollen en heerlijk bijkomen. We hebben fietsen mee, dus gaan ook even in Dwingeloo een borrel doen. Wat een prachtig dorp weer met alle levendigheid rond de Brink.
Wonderlijk veel ruimte in camper
Ondanks de zo langverwachte zon, zijn de avonden en nachten in het allerlaatste staartje van mei nog steeds snotterkoud, maar ook binnen biedt de camper verrassend veel comfort. Hoe ze alle mogelijkheden in zo’n kleine ruimte hebben gekregen? De bestuurders- en bijrijdersstoel draai je om en zo creëer je een zithoek voor vier personen. Driepits gasstel in het keukentje waar je echt alles in zult treffen, douche-en toiletruimte met uitklapbare wastafel, overal kastjes om spullen in op te bergen, koelkast, kachel, echte glazen, het is een wonder.
Aan het water?
De missus had dit hele lange weekend lang eigenlijk maar een wens: ze wilde áán het water staan. Nou was dat in Friesland al bijna gelukt, al stond toch nog een struikenrij die het zicht ontnam op strand en IJsselmeer. Dus na wederom een prima nachtje op de camping in Dwingeloo willen we een van de grote rivieren opzoeken met bijbehorende camping. Of is het andersom?
Camper aan de Vecht
Al zoekende zien we dat het bij de grote rivieren niet lukt, maar zien op Google dat De Arendshorst bij Ommen kampeerplaatsen aan de Overijsselse Vecht biedt. Ervaring rijker bellen we alvast, maar de aardige receptioniste legt ons uit dat ze er alleen campers voor twee nachten willen. “Want anders komen ze hier alleen maar hun afval, chemisch toilet en afvalwater lozen voor weinig en dat voorkomen we zo.” Ik begrijp het wel, het is zondag en ook wij moeten morgen de camper schoon inleveren. Na enig soebatten zijn we toch welkom voor een nachtje en betalen voor het lozen van alles voor twee nachten. En we krijgen een topplek, letterlijk aan de Vecht!
Vissers, ooievaar en carnaval...
Veel campinggasten zijn verknochte vissers, zo blijkt. Er varen sloepjes langs en aan de overkant scharrelt een ooievaar een maaltje bij elkaar! Als we even later naar Ommen fietsen zien we moeder ooievaar hoog op haar nest haar jongen bemoederen. In Ommen zelf leek het wel carnaval, zo druk.
Tip 3
· Ook al is het een huurcamper; ga met de wagen om zoals je met je eigen spullen doet. Zo zijn de blinds van deze Sun Living om de auto voor de nacht te blinderen, best broos en gevoelig voor een al te ruwe behandeling. Een lastige. Neem ook voor het schoonmaken de tijd. Het toilet legen, de vuilwatertank lozen, de camper veegschoon aanleveren, het kost je best nog wat tijd. Dus denk niet als je de camper om tien uur in de ochtend moet inleveren dat je met een kwartiertje wel klaar bent!
Tegenvallende lunch bij De Zon
We lunchen bij hotel restaurant De Zon. Ooit wel eens geweest en toen was het best oké. Maar de tijd heeft het etablissement achterhaald. Het zonnige terras en de vriendelijke bediening ten spijt blijkt het eten een fikse tegenvaller. Over het algemeen is ons glas halfvol, maar een halfleeg kommetje bisque à 12.50 euro en een bordje sla met half doorbakken kipstukjes en wat uitgebakken spek en dat een Ceasar Salad noemen (à 18.50 euro!) was echt van de zotte. Wellicht waren het opstartproblemen na de lockdown, maar in de nabijheid zitten zo op het oog genoeg andere aardige zaken om een teleurstelling te voorkomen. De uitbundige zon voor onze camper aan de Vecht verzachtte het leed gelukkig weer snel.
De camper moet leeg
De nieuwe morgen aan de Vecht geeft een totaal ander beeld. Het is heiig, het gras is doornat en aan de oever aan de overkant heeft zich plots een trits schapen verzameld. Omdat het onze laatste dag is moeten er wat plichtplegingen plaatsvinden. Het chemisch toilet - dat je liefst zo weinig mogelijk gebruikt en liefst niet voor de grote boodschap - moet geleegd. Dus haal je de opvangbox van buitenaf uit z’n opslagplekje onder het toilet en wandel je ermee naar een loosplek die vaak bij de sanitair huisjes van de camping zitten. Ook het afvalwater moet geloosd en daarvoor is er vaak een plek met een grote put waar je de camper boven parkeert en de boel door een hendel onder de wagen open te zetten, weg laat stromen.
Klaar met de camper...helaas!
En dan zit het er alweer op. Na de schoonmaaksessie rijden we terug naar Bussum en vinden we het jammer dat er al zo snel een einde is gekomen aan ons camperavontuur. Want je eigen huis op wielen geeft je vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt, leuke plekken op te zoeken en volkomen ontspannen je dagen door te brengen. Een feestje was het!